Soms komt oplichting dichtbij. Zeker wanneer vrienden of kennissen ermee te maken hebben.
ik vermoed dat iedereen intussen wel een persoon kent die voor honderden tot duizenden euro's is opgelicht.
spijtig eigenlijk want de meeste 'scams' hebben de zelfde werkwijze. Probeer een slachtoffer een overschrijving te laten doen zonder dat die het zelf door heeft.
Intelligente mensen zijn hier vaak het slachtoffer van. Wanneer je denkt dat je het wel doorhebt, wordt het echt gevaarlijk want je wordt nonchalanter. En dat is bij ongeveer iedereen zo.

Onlangs kregen we opnieuw een verhaal van oplichting via een nagemaakte banksite. De regel om te zien of ht echt over een bank gaat is eenvoudig, maar dat maakt die net zo complex. omdat de regel zo eenvoudig is passen we hem vaak niet toe.

Ik kan enkel de regel nog eens duidelijk herhalen. Kijk ALTIJD in het webadres waar je op terechtkomt. De laatste 2 delen tellen. Altijd. En ze zijn gescheiden door een punt. altijd.

bnpparibasfortis.be is de bank.
www.bnpparibasfortis.be is de bank.
klanten.bnpparibas.be is de bank.
debiteuren.kbc.be is de bank.
debiteuren-kbc.be is NIET de bank
kbcbankbelgie.be is NIET de bank (dat is kbc.be)
argenta.rekeningbeveiligen.be is NIET de bank
k-b-c.be is NIET de bank


Zie je de regel zitten? Het is best eenvoudig, maar je moet die wel telkens nakijken! Weet en onthoud welk adres JOU bank heeft. Ik zet ze nog even op een rijtje voor de grootste banken.

KBC: kbc.be
BNP Paribas Fortis: bnpparibasfortis.be
Argenta: argenta.be
Nagelmaeckers: nagelmackers.be
ING: ing.be
Belfius: belfius.be

Dus een link naar www.ing.be/klanten/rekening zou een geldige link zijn. Het deel met du puntjes (www.ing.be) eindigt op ing.be en die is Ok.
Een link naar www.ing.be.klanten.com/rekening is niet de bank maar waarschijnlijk een perfect nagemaakte site. Het deel met de puntjes (www.ing.be.klanten.com) eindigt op klanten.com en dat is duidelijk NIET de bank.

Verder belt de bank je NOOIT op om technische zaken uit te voeren, op een telefonisch gesprek heb je NOOIT een pincode of digipass nodig.
Alleen wanneer je ZELF belt ben je zeker dat j effectief de bank aan de lijn hebt.

Let op, soms bellen ze je met een telefoonnummer dat effectief van de bank lijkt te zijn. Het nummer dat je ziet is niet altijd het nummer van de beller. Dit heet spoofing en wordt vaak gebruikt.
Met voorgaande regel ben je ook hiertegen gewapend.


Een gewaarschuwd man...


(wordt gepost bij artikelen)